לתיאום טיפול אצל מומחה לטיפולי חניכיים
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

מחלת חניכיים

 
"מחלת חניכיים" הינה השם הכולל למספר מחלות פריודונטליות (מחלות חניכיים), אשר הינן מחלות זיהומיות שנגרמות ע"י השתלטותם של חיידקים על אזור הפגוע. כתוצאה מכך, מתחילה שרשרת הרס - הרקמות אשר תומכות בשן נפגעות וגורמות להתנתקותן של החניכיים מהשן, הסיבים המחברים את השן לעצם בה היא נמצאת נהרסים והעצם שסביב לשורש השן מתחילה בתהליך ספיגתה. ללא טיפול או התערבות של רופא שיניים המומחה בתחום, עלולה מחלת חניכיים לגרום לאובדן השן הפגועה, ובהמשך, לאובדנן של שיניים נוספות.
 

מהן הסיבות להופעתה של מחלת חניכיים?

 
מחלת חניכיים עלולות להופיע כבר בגיל צעיר (בגיל העשרה ואף מוקדם יותר מכך). למרות שנטייה גנטית נחשבת לאחד מהגורמים להופעתה של המחלה, משקל רב יותר להופעתה, מייחסת רפואת השיניים המודרנית לרובד החיידקים, אותה שכבה שקופה/לבנבנה ודביקה שנוצרת באופן שוטף וקבוע על השיניים. רובד זה, כאשר אינו מוסר בזמן, או כאשר אינו מוסר כהלכה, מסתייד והופך לאותה אבנית מטרידה שאותה אנחנו מכירים היטב. כך שהגורם המרכזי להופעתה של מחלת החניכיים הוא היגיינת פה שגויה ולקויה.
 
מחלת חניכיים
 

מהם שלבי התפתחותה של מחלת חניכיים?

 
החיידקים והאבנית המצטברת גורמים לדלקת חניכיים, אשר, בשלביה הראשונים, היא לרוב, נטולת כאבים או רגישות. בשלב זה, קיומה של המחלה עלול להתבטא בדימומים ספונטניים של החניכיים, כמו גם דימום במהלך צחצוח השיניים, בריח רע מהפה ובחניכיים אדומים ונפוחים. בשלב זה, הקרוי Gingivitis, המחלה עדיין במצב הפיך, והריפוי מתקבל על ידי שמירה על היגיינת הפה והסרת האבנית בתדירות אותה יקבע הרופא המטפל.

בשלב הפריודונטיטיס (Periodontitis) המתקדם יותר, ההרס כבר מצוי בסיבים התומכים בשן ומתקדם לכיוון העצם. לרוב, כותרות השיניים נראות ארוכות יותר בשל חשיפת צוואר השן, החניכיים אדומים ומודלקים ושיניים מתחילות להשתחרר ממקומן. ללא קבלת טיפול מתאים בשלב זה, המחלה תמשיך להתקדם, ועלולה לגרום לתזוזת השיניים ממקומן (ממצב של פתיחת מרווח בין שיניים סמוכות, ועד למצב של אובדן שן אחת או יותר).

אחת הבעיות המרכזיות בטיפול במחלת חניכיים נעוצה בזיהוי מאוחר של הבעיה. זאת, מאחר והמצב הראשוני של המחלה אינו מלווה בכאב, כך שגם האדם הסובל ממנה, אינו מודע לכך בעצמו, עד להתדרדרות הממשית. כפי שניתן להבין, זיהוי של מחלת חניכיים בשלבים מוקדמים ככל האפשר, מגדיל את הסיכויים לריפוי מושלם ומוצלח ממנה.

פרופ' זיו מזור נחשב לאחד מחלוצי ההשתלות הדנטאליות בישראל. כמו כן, הוא עוסק במחקר קליני שנושאו בניית העצם הנדרשת לצורך השתלת שתלים דנטאליים. זאת, בשיתוף פעולה עם מרכזים רפואיים בינלאומיים.